Tata AutoComp Systems Ltd (“Tata AutoComp”), EQT Opportunity (“EQT”) och Fouriertransform (“Fourier”) har ingått avtal där Tata AutoComp kommer förvärva TitanX Engine Cooling (“TitanX”).

Tata AutoComp Systems Limited, del av Tata Group, är ett av Indiens ledande konglomerat inom fordonskomponenter och erbjuder tjänster genom hela värdekedjan – konstruktion, tillverkning och leverans.  Tata AutoComp har kunder i flertalet fordonsindustrier, från personbilar till transportfordon, kommersiella fordon av alla storlekar, terräng- och jordbruksfordon liksom två- och trehjulingar.

”Vi är mycket nöjda att få en ny ägare som har levererat tjänster till fordonsindustrin sedan 1995. Tata AutoComp har en långsiktig strategisk syn vilket gör det möjligt för oss att ta nästa steg i vår tillväxtstrategi”, säger Stefan Nordström, VD för TitanX och fortsätter:

”Med Tata AutoComp som ny ägare kommer vi att gemensamt arbeta med förbättringar inom inköps- och operationell effektivitet. Affären ger oss möjligheter att ytterligare stärka vår roll som en global partner inom avancerade kylsystem för drivlinor till våra kunder.”

”TitanX står för industriledande lösningar inom drivlinekylning och har en global närvaro, vilket passar perfekt in i våra framtida tillväxtområden. Vi är säkra på att Titan X, som behåller sin framgångsrika och erfarna ledning, kommer vara en fantastisk tillgång som bidrar till Tata AutoComps tillväxt”, säger Praveen Kadle, styrelseordförande för Tata AutoComp.

”Givet de utmaningar inom emissionskontroll som möter fordonsindustrin, är förvärvet en väsentlig del av vår strategi att expandera globalt och förstärka vår närvaro inom segmenten för kylning och emissionskrav. Tata AutoComp välkomnar TitanX till sin familj”, säger Ajay Tandon, VD för Tata AutoComp.

”Under EQT och Fouriers ägarskap har TitanX utvecklats från ett utköp av tre fabriker till en väl ansedd och ledande aktör i den globala kylmarknaden till drivlinor för kommersiella fordon,” säger Magnus Hillestad, Director vid EQT Partners, investeringsrådgivare till EQT Opportunity. ”Vi är stolta över att sälja TitanX till Tata AutoComp, en utmärkt strategisk ägare för fortsatt utveckling och tillväxt för TitanX.”

BDA Partners var rådgivare till säljarna och Tata Capital Investment Banking var rådgivare till Tata AutoComp. Med förbehåll för sedvanligt godkännande av myndigheter förväntas transaktionen slutföras innan slutet av 2016. 

För mer information, kontakta:
Stefan Nordström, VD TitanX
Tel: + 46 31 727 69 50

Tatiana Temm, Director Group Communications
Tel: +46 735 42 11 51
E-mail: tatiana.temm@titanx.com


Om TitanX
TitanX är en av världens ledande leverantörer av drivlinekylning för kommersiella fordon. Bolaget levererar till en stor del av västvärldens fordonstillverkare, såsom Volvo Trucks, Scania, Daimler och Iveco. TitanX har en årlig omsättning om 1,6 miljarder och tillverkning i Sverige, USA, Mexiko, Brasilien och Kina.

Om Tata AutoComp
Tata AutoComp Systems Limited (Tata AutoComp), del av Tata Group, erbjuder produkter och tjänster till indiska och globala fordonstillverkare liksom de främsta leverantörerna. Tata AutoComp har egen verksamhet inom interiöra och exteriöra plastkomponenter för fordon, kompositmaterial, pressning av tunnplåt liksom inom konstruktion och leverantörsled. Tata AutoComp har sju samägda bolag i partnerskap med ledande bolag från den globala bilkomponentindustrin med produktion och marknadsföring av fordonskomponenter och system såsom kylningslösningar, fordonsbatterier, backspeglar, ledningssystem, VVS, utsläpps- och emissionskontrollsystem för passagerar- och kommersiella fordon liksom sittsystem och fjädringar för tunga kommersiella fordon. Tata AutoComp har 33 produktionsanläggningar över hela Indien och två i Kina. För mer information, vänligen besök www.tacogroup.com

Kontaktperson Tata AutoComp:
Mr. Shvetal Diwanji, Vice President Corporate Communications
Tel: +91-20-66085119
E-mail: shvetal.diwanji@tacogroup.com

Om EQT
EQT är ett ledande globalt private equity-bolag med cirka 30 miljarder euro i rest kapital. EQT har portföljbolag i Europa, Asien och USA med en total omsättning på cirka 15 miljarder euro och 100 000 anställda. EQT arbetar med sina portföljbolag för att uppnå en hållbar tillväxt, operationell effektivitet och marknadsledande position. För mer information, vänligen se www.eqt.se

Kontaktperson EQT:
Kerstin Danasten, Press Officer at EQT
Tel: +46 8 506 55 334
E-mail: kerstin.danasten@eqt.se

Om Fouriertransform
Fouriertransform är ett statligt venture capital-bolag som på kommersiella grunder stöder innovativa bolag och företagare som kan bidra till att vitalisera svensk tillverkningsindustri. Bolaget har en investeringsram på totalt 3 miljarder kr och tillför förutom kapital även kompetens via kvalificerade medarbetare och ett nätverk av experter. För mer information, vänligen se www.fouriertransform.se

Kontaktperson Fouriertransform:
Christian Zeuchner, Investment Director
Tel: +46 8 410 40 604
E-mail: christian.zeuchner@fouriertransform.se