MVI och Fouriertransform investerar tillsammans med ledningen i SMP Parts. MVI kommer att vara majoritetsägare och efter transaktionen uppgår Fouriertransforms ägarandel till 43 procent.

– Företaget har en stor teknisk kompetens och en bra marknadsposition i främst Norge och Sverige. Vi anser att det finns stora möjligheter att utvidga försäljningen ytterligare bland annat i Norden och Tyskland och på sikt på ett antal andra marknader mot bakgrund av de stora infrastrukturinvesteringar som kommer att ske i Europa under de närmaste tio åren, säger Finn Johnsson, ny styrelseordförande i SMP Parts.

Sedan starten på 1980-talet har SMP Parts varit en kvalitetsleverantör av fästen, tiltrotatorer (Swingotilt®), skopor och övrig specialutrustning för entreprenadmaskiner. SMP Parts är en av få leverantörer som tillhandahåller ett komplett sortiment av grävrelaterad utrustning.

Bolaget har fabrik och huvudkontor i Ilsbo och försäljningskontor med lager i Norge och Tyskland. Kunderna består till största delen av maskinåterförsäljare, såsom Caterpillar och Volvo, men även maskintillverkare och andra tillverkare av maskinutrustning.

SMP Parts omsatte ca 220 MSEK år 2013 med en EBITDA på ca 30 MSEK. Bolaget har haft en mycket god finansiell utveckling under många år.

– SMP Parts är en stark leverantör inom grävmaskinstillbehör som tack vare sin dedikerade personal samt välinvesterade och effektiva produktion levererar produkter med hög kvalitet. MVI ser SMP Parts som en utmärkt plattform för internationell expansion samt ytterligare produktutveckling, säger Daniel Nilsson, partner på MVI Equity AB.

– SMP Parts har en ledande position som högkvalitativ helhetsleverantör med ännu ej utnyttjad marknadspotential. Målsättningen är att utveckla den långsiktigt internationella konkurrenskraften genom geografisk expansion samt öka fokus på försäljning av eftermarknadsprodukter, säger Per Nordberg, vd för Fouriertransform. 
 
– SMP Parts har ett unikt produkterbjudande och är väl positionerat tack vare kontrakt med världsledande distributörer som Caterpillar och Volvo. Det nya ägarkonsortiet kan bidra med kompetens och resurser för att nu ta SMP Parts till nästa nivå i bolagets marknadsexpansion, säger Börje Blank, platschef på SMP Parts i Ilsbo.

För ytterligare information:
Daniel Nilsson, partner, MVI Equity AB, tel. +46 70 655 7852
Christian Zeuchner, investeringsansvarig, Fouriertransform AB, tel. +46 8 410 406 04
Börje Blank, platschef Ilsbo, SMP Parts AB, tel. +46 650 356 51

MVI består av ett 100-tal entreprenörer och företagsledare som investerat i onoterade företag i över 20 år. MVI Equity AB är ett investmentbolag med fokus på investeringar i medelstora kvalitetsbolag. MVI Equity AB har genomfört sex förvärv och en exit sedan 2011. Bland portföljbolagen kan nämnas Noxon (www.noxon.se) och Nordic E-Commerce Group (www.necg.se). MVIs affärsidé är att skapa aktieägarvärde genom att göra bra bolag bättre. MVI grundades i början av 90-talet. För mer information se: www.mvi.se

Fouriertransform är ett statligt finansierat venture capital-bolag som på kommersiella grunder stöder innovativa bolag och företagare som kan bidra till att vitalisera svensk tillverkningsindustri. Bolaget har en investeringsram på totalt tre miljarder kronor och tillför förutom kapital även kompetens via kvalificerade medarbetare och ett nätverk av experter. För mer information se: www.fouriertransform.se

SMP Parts är en ledande konstruktör och tillverkare av utrustning och redskap av hög kvalitet för grävmaskiner och grävlastare. SMP Parts tillverkar produkter och lösningar av högsta kvalitet och bolagets processer följer de högsta gällande kvalitets- och säkerhetsstandarderna. SMP Parts är ett kundorienterat företag med stort fokus på att möta kundens behov. Genom att anpassa bolagets produkter skapas en optimal lösning för varje kunds specifika utmaning eller uppgift. För mer information se: www.smpparts.se