Fouriertransform investerar 60 MSEK i utvecklingsföretaget Powercell Sweden AB. Bolaget som samägs med Volvo Technology Transfer, Midroc New Technology, OCAS har sin grund i Volvokoncernens utvecklingsprojekt för bränsleceller. Investeringen sker genom en riktad nyemission.

Powercell Sweden ska genom utveckling, produktion och försäljning påskynda introduktionen av bränsleceller på marknaden. Produkten består av två patenterade delar: en bränsleomvandlare (reformer) och en bränslecell av PEM-typ - den typ som är vanligast i fordonsapplikationer. Bränsleomvandlaren framställer vätgas från biobränslen som etanol, DME (Dimetyleter), biogas, metanol och biodiesel, men också från vanlig diesel eller bensin. Bränslecellen omvandlar sedan vätgasen till el.

- Vi har lärt känna verksamheten och människorna bakom den och ser fram emot ett förtroendefullt samarbete. Vi är övertygade om att det här är en bra investering för branschen med stor lönsamhetspotential, säger Hans Golteus tf VD Fouriertransform.

- Det här är vår första investering och just i den typ av framåtriktad teknologi som vi tror kommer att ha betydelse för fordonsindustrins fortsatta utveckling. Vi räknar med att kunna göra fler investeringar innan utgången av året, säger Lars-Olof Gustavsson, ordförande Fouriertransform.

- Vi är mycket glada att få in en ägare som har till syfte att stötta just den här typen av projekt med kapital och kompetens. Vi är i full gång med att anställa kvalificerad personal och kommer i slutet av 2009 att ha anställt cirka 60 personer i en helt ny anläggning i Göteborg. Inom en treårsperiod kommer vi att kunna skapa ett hundratal jobb säger, Per Wassén, ordförande i Powercell Sweden AB.

FÖR YTTERLIGARE INFORMATION:
Hans Golteus, tf VD, Tel: +46 (0)703 41 22 62
Lars-Olof Gustavsson, ordförande, Tel +46 (0)8 14 54 20
Per Wassén, ordförande i Powercell Sweden, Tel +46 (0)708 96 00 55

FTAB pressmeddelande Powercell 20091027