Fouriertransform investerar i El-Forest AB

2010-06-30

Fouriertransform investerar 20 miljoner kronor genom en riktad nyemission i El-Forest AB, som har utvecklat världens första skogsmaskin med seriell el-hybrid-teknologi. En teknologi som möjliggör en rad miljöförbättrande åtgärder.

­I samband med nyemissionen konverterar en av de befintliga ägarna, Volvo Technology Transfer (VTT), ett lån på 5 miljoner kronor till aktier. Efter emissionen blir Fouriertransform (FTAB) den störste enskilde ägaren. Övriga ägare är de två grundarna, Lennart Lundström och Roger Gustavsson. Bolaget bedriver idag verksamhet i Örnsköldsvik med sex anställda.

El-Forests teknologi kan revolutionera marknaden för skogmaskiner. Skotaren har en unik och patenterad spårföljning och hybriddrift som minskar bränsleförbrukningen, koldioxidutsläpp och genom sin lättare vikt minskar skador i skogen.

”Skogsindustrin har idag en utpräglad miljömedvetenhet och strävar ständigt efter att öka mekaniseringsgraden vilket skapar stor potential för teknologin. Maskinen har fått mycket uppmärksamhet i branschen”, konstaterar Per Nordberg, VD för Fouriertransform.

El-Forest AB grundades 2006 för att utveckla en helt ny typ av skotare (en skogsmaskin som transporterar virke från avverknings- till upplagsplats). Skotaren drivs av ett nytt maskinkoncept där varje enskilt hjul drivs av elmotorer monterade på hjulaxlarna. Den patenterade teknologin ger högre verkningsgrad, lastkapacitet och samtidigt ett lättare fordon. Vändradien är bara hälften av en konventionell skotares.

”Med Fouriertransforms investering kan vi starta serieproduktion av den nya generationens skogsmaskiner. Vi får även tillgång till ett starkt nätverk inom fordonsindustrin, vilket är viktigt när vi nu ska börja tillverka och marknadsföra vår produkt”, säger Gunnar Bäck, VD för El-Forest AB.

För ytterligare information,
Per Nordberg, VD Fouriertransform AB, tel +46 8 410 40 601

Magnus Ramström, Investeringsansvarig Fouriertransform AB, tel +46 8 410 40 605

Gunnar Bäck, VD El-Forest AB, tel +46 60 12 38 70