President Obama valde att studera bränslecellstack från PowerCell

2013-09-08 16:07

Energiföretaget PowerCells innovativa bränslecellstack S1 presenterades för president Barack Obama under hans besök i Sverige nyligen. President Obama hade uttryckligen bett att få se exempel på framstående svenska innovationer inom energiteknik vid det besök hos Kungliga Tekniska högskolan som ingick i programmet. Powercells bränslecellstack S1 var en av tre innovationer som förevisades för den amerikanske presidenten.

Onsdagen 4 september gästade president Barack Obama Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, KTH, tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt. President Obama hade särskilt bett om en demonstration av ledande svenska innovationer inom energiteknik och en lösning som visades var PowerCells högeffektiva bränslecellstack S1.

Bränslecellen S1 är en PEM-bränslecell (proton exchange membran). Den möjliggör full effekt inom några sekunder och klarar av omfattande starter och stopp. PowerCells bränslecellstack har en mycket effektiv och unik patenterad design med mycket lågt tryckfall. Bränslecellen har hög CO-tolerans, och kan därför köras på vätgas som bildas ur kommersiellt tillgängliga bränslen.

PowerCell har utvecklat sin bränslecellsteknik under mer än ett decennium och har fulländat en unik design som möjliggör produktion av en lätt, mångsidig och tillförlitlig strömkälla för fordon, transport och stationära tillämpningar.

Det svenska Näringsdepartementet, tillsammans med Vita Huset, stod för urvalet av de innovationer som slutligen visades upp för den amerikanske presidenten. "Det var de bästa lösningar som Sverige kunde visa presidenten”, sade IT- och energiminister Anna-Karin Hatt. Vid presskonferensen efter besöket berömde president Obama Sveriges energiteknikprogram och kallade Sverige ett "ledande land" inom energiteknik.

PowerCell har samarbetat med KTH i många år med flera gemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt, inklusive utvecklingen av effektivare och energisnålare bränsleceller.

"Vi är stolta över att vår teknik var en del av den demonstation av bränsleceller som hade valts för presidenten", säger Magnus Henell, VD för PowerCell. "Detta visar tydligt att vi är på rätt spår för att ta fram renare och effektivare kraftgenereringsprodukter till en rad branscher globalt."

Bilder från evenemanget finns här.

För ytterligare information kontakta: 
Magnus Henell 
VD, PowerCell
Telefon: + 46 739 10 37 03
E-post: magnus.henell@powercell.se


Om PowerCell
PowerCell är ett ledande företag inom energiteknik, med en unik och patenterad teknik för att generera el på ett effektivt och miljövänligt sätt med hjälp av bränsleceller. PowerCell utvecklar och distribuerar avancerade bränslecellsystem för transportindustrin, telekomindustrin och den militära sektorn

PowerCells bränslecellsystem konverterar fordonsdiesel till el på ett energieffektivt och miljövänligt sätt, med minimala avgaser och tyst drift. Elen kan användas för klimatkontroll i lastbilar och andra tunga fordon och eliminera tomgång under raster eller vid lastning och lossning.

PowerCell har sina rötter i Volvo-koncernen och bildades för att utveckla och tillverka miljövänliga system baserade på en unik bränslecell och en reformerteknik som fungerar mot befintliga bränsleinfrastrukturer. PowerCell är hemmahörande i Göteborg och ägs av Volvo Group Venture Capital, Fouriertransform, Midroc New Technology och OCAS Ventures. För ytterligare information se www.powercell.se